Vezmite desaťročiami preverený ešus, pridajte k nemu svoje najlepšie skúsenosti s varením v kotlíku a máte nádobu, ktorá spája výhody oboch. Ak milujete varenie na ohníku, Zebra Billy Can sa vám postará o nové zážitky.

Len tak visieť si v horúčosti plameňa, hoci by aj  šľahal z najmenšej vatričky sveta – ak príde na kotlíky, varenie na otvorenom ohni nevyžaduje veľké ohnisko, pri ktorom sa zapotíte aby ste ho zásobili štedrou dávkou dreva. Stačí pár konárov, triesok a dobre nastrojený záves, aby ste sa mohli tešiť z horúcej dobroty.

DSC_7934

Lesná kulinária

Kotlíkový guláš, zálesácke halušky, hustú fazuľovú polievku a možno ani rizoto by ste v ešusi na plynovom alebo liehovom variči nikdy nevarili. Ak však príde na posedenie pri ohníku, všetok čas akoby v tichom šumení lesa plynul nezvyčajným tempom. Ani sa nenazdáte a už sa servíruje hostina korenená dymom, hýčkaná čerstvým povetrím a hodnotená hladom, pri ktorom by ste sa s chuťou zahryzli do čohokoľvek.

DSC_7645

Všetko čo je v batohu sa počíta. Hlavne nech sa dá z toho spraviť sústo ktoré zahreje a zasýti. Hoci sa varenie v prírode točí vždy okolo jednej nádoby, niekedy padne vhod ak máte na výber. A práve to je prípad, v ktorom Zebra Billy Can dokáže poslúžiť možno viac ako by ste čakali. Tento polkilový spoločník s objemom 1,4 litra vám slúži pri varení hoci aj na troch miestach naraz – v ohni, nad pahrebou a v nepriamom žiari zároveň. Kotlík, miska i pokrievka sú uspôsobené tak, aby ste mohli variť vo všetkých troch.

DSC_7661

Nerez má svoje prednosti

Čím to je, že výrobca siahol namiesto ľahkého hliníka po tenučkom, avšak nesmierne húževnatom nereze? To zistíte vo chvíli, keď svoj hliníkový ešus odložíte bokom. Všetko, akoby sa prestalo pripaľovať, hoci varenie nie je o nič pomalšie. Nerezový plech má nižšiu tepelnú vodivosť, takže hoci prijíma horúčosť ohniska, nestrháva ju so sebou v plnej sile.

Vďaka tomu sa vám k nádobe nepripáli ryža vo varnom vrecúšku a ak budete šikovní, ani rozklepnuté vajíčka sa nebudú na misku lepiť. Najviac to však pocítite na rukoväti, ktorá je súčasne závesom pri varení. Ak plamene siahajú iba do stredu výšky nádoby, rukoväť nikdy nie je tak horúca, aby ste ju nemohli chytiť do holej ruky. A to isté platí aj pre pokrievku.

DSC_7916

Diskutovať o tom, koľko námahy dá umyť hliníkový ešus a ako dobre to ide s nerezom nemá priveľmi zmysel. Dobrou správou je, že ak sa vrátite z výletu, hodíte Zebru do umývačky riadu a sadze sú preč. Zostane iba patina, ktorá je spomienkou na každé prežité dobrodružstvo. Čím tmavší kotlík je, tým viac spomienok drží pod pokrievkou 🙂

DSC_7788

Obedár vyvrátený naruby

Zebra Billy Can je ako obedár, ktorý vyvrátite naruby. Nemá svoje typické poschodia pre tri chody, ale má menšiu plytkú nádobku s lemom, ktorá je zasunutá v tej hlavnej. Hneď na začiatok to znamená, že môžete variť na dvoch poschodiach zároveň.

DSC_8041

V kotlíku bublajú a penia zemiaky, v plytkej nádobke sa v pare varia rozklepnuté vajíčka s klobáskou a slaninkou. Či vystihnete správny moment aby boli bielky uvarené a žĺtky tekuté, alebo z toho spravíte vajíčka natvrdo závisí len na vkuse a šikovnosti. Isté však je, že nad parou sa vajíčka upečú na omastku bez toho aby sa na nádobu prichytili.

DSC_7941

Pod chvíľou sa zdá, že takéto varenie má v sebe náboj zbesilosti. Kypiaca pena tečie do ohniska, prúd pary sa valí zo škáry von. Tu však netreba nič strážiť ako doma na sporáku. Bublajúca pena sa unaví a ustúpi pare.

V jednom takomto varení máte zmes mocných chutí a k nej zemiaky na zasýtenie. Samozrejme, s touto dobrotou sa môžete ihneď podeliť. I pokrievka má svoj objem, aby poslúžila za tanier. Ešte pred chvíľkou ste mali kotlík, parný hrnček a pokrievku, teraz už máte kotlík a dva tanieriky k nemu. Všetko je vecou využitia, taká všestranná Zebra je.

DSC_7990

Panvička, ktorej stačí pridať uško

Tanierik, parný hrnček či panvička – nech túto nádobku nazvete akokoľvek, predsa jej len čosi k dokonalosti chýba. Prídete na to vo chvíli, keď potrebujete napražiť slaninku k zálesáckym haluškám. Kým voda buble a cesto sa odvára, kdesi dolu v ohnisku sa na kocky nakrájaná slaninka mení na krehké škvarky.

DSC_7971

Veru, hodila by sa rúčka, ktorou by bolo možno raz tlačiť ich nad uhlíky, inokedy odťahovať od ohňa. Stačí však tenký ohybný konár a k nemu hoci aj kúsok drôtu zo škatuľky na prežitie. Zrazu máte improvizovanú panvičku ktorá funguje dovtedy, kým sa vám konárik nepodarí prepáliť. Ale to sa so živým drevom nestáva pričasto.

DSC_7982

Záves nie je dielom pre konštruktéra

Možno ste to ešte nikdy nerobili a v hlave sa vám vynárajú najfantastickejšie nápady, ako kotlík zavesiť nad oheň. Ak nevyužijete šnúru priviazanú o konár stromu, potom stačí jedno z najjednoduchších riešení.

Jednu rázsochu nabiť do zeme, preložiť cez ňu konár a na konci ležiacom na zemi ho zavaliť skalami, alebo zakvačiť rázsochou odrezanou naopak. Takáto drobná konzola z liesky je dostatočne pevná na to, aby uniesla rytmus plne naloženej, bublajúcej Zebry.

DSC_7955

Uško závesu je prakticky tvarované, to však nemôžeme povedať o ušku na pokrievke. Páčilo by sa nám, ak by nebolo utopené v jamke, ale vyčnievalo von. Existuje však riešenie, ktoré zaručene funguje v každej situácii. Vyladiť si k Zebre aj jedálenskú súpravu. Ak pomýšľate na spork (teda kombináciu vidličky a lyžice v jednom), máme vyskúšané že nerezový spork StrikeFire funguje s touto pokrievkou priam dokonale. Zahryzne sa a niekedy dokonca máte pocit, že aj bočné zúbkovanie robí svoje.

DSC_8188

Je tu ešte jedna drobnosť, o ktorej sa dozviete pri prvom poschodovom varení. Ak vložíte misku do kotlíka a zavesíte ho nad oheň, vytiahnuť ju budete vedieť iba vtedy, ak dáte dole kotlík z ohňa a uško zvesíte nadol.

Možno sa to zdá byť trochu nemotorné. Ak však pri zlievaní vody z halušiek či zemiakov vylejete cez škáru v pokrievke pri svojej nešikovnosti aj časť večere, prídete na to, že omnoho viac istoty vám dá vložená miska, ktorá cez ucho neprekĺzne.

DSC_8037

A ak pod rúčku upevníte plastové úchyty, potom budete vedieť podobným spôsobom zacviknúť aj pokrievku.

Príjemné, zážitkové varenie

Zebra Billy Can je súprava, ktorá dokáže v plnej miere nahradiť ešus a pridať komfort, ktorý ste dosiaľ nepoznali. Vo vyhotovení s 12-centimetrovým priemerom v nej navaríte dve až tri porcie jedla, pričom rýchlosť a intenzitu varenia máte pod kontrolou. Narozdiel od ešusu, tu sa viete rozhodnúť či plamene necháte oblizovať dno nádoby, alebo ich pustíte po bočnej strane.

DSC_7593

Pretiahnutý tvar je pri varení na ohnisku prednosťou a my sa denne na našich vychádzkach do prírody presviedčame o tom, že tento kotlík vieme používať so stále menším a menším ohniskom. Za 22 eur ho nájdete v ponuke internetového obchodu www.doprirody.sk po boku ďalších šikovných vecičiek na vychádzky do prírody.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

1 komentár

  1. Tak toto je presne to co potrebujem pre seba a frajerku – ako jediny dvaja vegetariani v parte si musime varit separe. Taborak je vzdy iba jeden, kde ostatni varia v kotliku gulas. Myslite ze by sa dal tento polokotlik zavesit na skobu na priecny konar ponad ohen a trojnozku z kotlika, alebo este nejako inak okrem tej zapichnutej palice?

Pridaj komentár