Zovriete v dlani jeho kovovú rukoväť, palcom odtlačíte puzdro chrániace jeho čepeľ a vaše oči spočinú na atraktívnej povrchovej úprave a ladnom dizajne. Deje sa tak pri prvom zoznámení a potom už každý deň opäť a opäť. Taký je List od Mikovu.

Ak príde na malé nože pre každodenné použitie, mnohí po nich siahame zriedkavejšie ako naši otcovia a dedovia. Akosi sme zabudli na to, že jabĺčka sú chutnejšie ak si ich pohodlne nakrájame pri stole a aj obložený desiatový chlebík chutí v takejto atmosfére akosi lepšie.

S nožom, ktorým Mikov pred časom potešil svojich fanúšikov, akoby sa darilo späť túto rutinu prebúdzať k životu. Máme pre vás naše prvé postrehy, ktoré zažívame bok po boku s nožom, ktorý dostal priam poetické meno – List.

DSC_7676

Je nahý a predsa nie je fádny

Vyzlečte všetky nože v domácnosti donaha a pozrite sa aké sú vo svojej podstate. Preč s nitmi, ozdobnými záštitami, hlavicami, črienkami, preč s puzdrami a slávou. Okrešete ich k podstate samotnej a zistíte, že jeden je nudnejší ako druhý. Nik o ne nestojí, sú to len nože.

DSC_7771

List nám ukazuje, že to nemusí byť tak úplne pravda. Hoci ho vo fabrike vyformovali z plátu plechu, má svoj charakter. Teší oblinami,  kontrastuje náznakmi hranatých mnohouholníkov, do protikladu kladie polosurový povrch rukoväte a precízne vyhladenú čepeľ.

Máte pocit, že sa s ním chcete hrať a stále neviete prísť na to, čo vás baví. Či je to vyhladená štruktúra polosurovej rukoväti, utajený lesk čepele ktorý uvidíte iba pred obrazovkou počítača alebo povrch, ktorý sa jednostaj javí byť v ruke akoby mastný hoci nôž je dokonale vyumývaný.

DSC_7783

Nech to nazveme hocijako, každý z týchto detailov akoby robil chladnú oceľ na dotyk teplejšou. Nech to výrobca akokoľvek pripisuje práci ľudských rúk a vypieraniu medzi kameňmi, pravdou je, že zaľúbenie nájdu v tomto noži i tí, čo nemajú koníček v nožiarstve.

DSC_7668

Čepeľ ostrá od špičky až k rukoväti

Má končistý hrot a lomeným oblúkom prechádza až k rukoväti. Ak príde na čepeľ, páči sa nám v jej ostrosti a jednoduchosti. S akou jemnosťou dokáže špička poslúžiť pri filigránskych rezoch do dreva, takou ochotou preniká zvyšok ostria do všetkých materiálov.

DSC_7685

Všetko to akosi vyplýva z jednoduchosti čepele samotnej. Z 3,7-milimetrovej hrúbky na chrbte sa plynule ako klin zužuje až k jemnej fazetke ostria. A platí to nielen pre čepeľ samotnú ale aj pre hrot, ktorý sa tvorí rovnakou postupnosťou.

DSC_7684

Zdá sa nám, že dobre nabrúsená čepeľ príliš nerozlišuje nad tým, či sa zarezáva do jabĺčka, preniká cez špagát balíka, alebo na výlete strúha píšťaľku z bazy či lieskový ražeň na opekanie.

DSC_7747

Reže veľmi ochotne a tak ani neviete, prečo máte chuť vyrezávať chlpaté drievko pri zakladaní táboráka keď máte so sebou niekoľko kociek podpaľovača. Dokonca aj naštiepate z radosti zopár smrekových štepín, kde vidíte aká je špička pevná a tuhá. Ochota k rezu je tak vysoká, že takmer začnete z lenivosti obviňovať svoj doterajší vreckový zatvárací nožík.

Práve šírka čepele pri tomto noži pridáva nový rozmer, ktorý skutočne cítite. Tých 75 milimetrov dĺžky čepele má svoje čaro.

DSC_7730

V ruke sedí, nehrdzavie

Viesť dlhé reči o materiáli by bolo azda zbytočné. Laserom vypálený nápis N690 denne pripomína, že výrobca je na túto ušľachtilú ,nehrdzavejúcu oceľ z Rakúska hrdý. My môžeme povedať iba toľko, že nôž je skutočne pevný a hoci by ste sa obávali že sa tenká špička pri troche nešikovnosti ohne, zaiste sa tak nestane.

DSC_7692

V priebehu mesačného zoznamovania nevieme povedať ako dlho si ostrie udrží svoj brit a či po roku-dvoch bude povrchová úprava rovnako atraktívna ako dnes. S istotou však vieme, že nôž sadne do ruky vďaka tvarovanej rukoväti výborne. Nič vás neomíňa, nič vás netlačí, dokonca aj palec môžete s istou oprieť o chrbát čepele bez toho, aby ste sa cítili nepohodlne.

DSC_7725

Pri silovom rezaní čerstvých konárov a letorastov – obvzlášť teraz v zime v rukaviciach – predsa len niekomu viac sadne mohutnejšia rukoväť. I na to je recept, ktorý nezaberie veľa času. Stačí kus parakordu a rukoväť si opletiete na želanie. Raz dodáte nožu veselosť žiarivých pastelov, inokedy ju zladíte s prírodou zelenými či hnedými odtieňmi. Neznamená to však, že takýto oplet musí byť naveky.

DSC_7707

Pri potulkách krajom sme si vyskúšali, že oplet môže byť i dočasný bez toho, aby ste museli šnúru zakracovať. Opletiete, narežete konáre, odpletiete. Je to úprava, ktorá raz za čas pomôže zvýšiť silu pri úchope. Ak vezmeme do úvahy, že List váži iba 65 gramov, spraví viac práce akoby ste od takéhoto drobca očakávali.

Puzdro, ktoré sadne ako uliate

Dva pláty teplom tvárniteľného plastu a zopár dutých nitov. Možno ste už neraz na internete videli, ako možno z Kydexu vytvoriť priliehavé puzdro na čokoľvek. To, ktoré Mikov pribalil do škatuľky sedí na noži dokonale. Akoby sa nôž v ňom narodil a vždy sa vracal späť. Nič nehrká, nič sa nekýva, a popri tom teší povrchová úprava pripomínajúca tkaninu z uhlíkových vlákien.

DSC_7717

Toto puzdro však nie je iba rozmarom. Nasuňte ho na nôž, vhoďte do veľkého vrecka nohavíc a ani neviete že máte list so sebou. Kým malý vreckový nožík môže vydúvať intímne vrecko nohavíc ako malý nadutec, list v bočných vreckách kapsáčov necítite. Je príjemné zistiť, že nemusíte nič vymýšľať.

Ak však vezmete paracord zo škatuľky a začnete sa hať trochu s viazaním, razom máte nôž v puzdre zavesený na krku, potom spočinie na vašom opasku rukoväťou smerujúc nahor či nadol, pod chvíľou sa zasa vytŕča na chrbte kdesi do boku, alebo obsadí ramenný popruh vášho batohu.

DSC_7767

Nie, nie je to nôž útočný ani obranný, aby visel v pohotovosti v dosahu ruky ako kolt kovbojských pištoľníkov. Ako sa však striedajú ročné obdobia pri vychádzke do prírody a s nimi sa mení vaše oblečenie a výbava, zistíte že nôž pre svoju všestrannosť putuje z miesta na miesto.

Hoci sa vám osvedčil na krku, na čas ho v čase ruje vytlačí ďalekohľad. Inokedy ho zasa chcete na opasok, možno aj s dekoratívnym opletom a visiacimi ozdobnými cifrašákmi. Vtedy je príjemné vedieť, že jediné puzdro má desiatku využití.

DSC_7778

List, ktorý s príchodom jesene neodpadne

Mikov List bol navrhnutý tak, aby nezunoval ako lístie, čo spŕchne zo stromov s príchodom jesene. Ide o nôž všestranný, praktický, priam určený pre každodenné použitie. Nepatrí iba na vychádzky do lesa, nie je spätý iba s chutným sústom občerstvenia či desiaty. Je pevnejším a mocným variantom k zatváracím nožom, ktoré o svojej užitočnosti nemusia nikoho presviedčať. Nás si získal vyhotovením, dizajnom a výborným vyladením.

DSC_7757

Cena je v čase písania tohto článku 57 eur, čo je suma ktorá zodpovedá radosti, ktorú vie tento nôž priniesť. Ak máte pocit, že by mohol potešiť aj vás, nájdete ho v ponuke firiem, ktoré zastrešujú nože Mikov na slovenskom trhu. Poštovné pri internetovej objednávke je 10 eur.

SHADOW s.r.o.
Galvániho, Bratislava 2/a, 821 04
shadow@nextra.sk
Telefón: +421 2 43421089
TRIGONA s.r.o.
Námestie slobody 2916/25, Bratislava , 811 06
info@trigona.sk
Telefón: + 421 2 3810 4413

 

DSC_7671

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár