Je to plechovička, po samý okraj naplnená horľavým gélom. Navlečiete na ňu košieľku z pletiva a máte varič, na ktorom v bezvetrí navaríte čaj, polievku alebo zohrejte konzervu. Bez toho, aby ste museli hlboko siahnuť do peňaženky.

Tentokrát sa nebudeme venovať variču, ktorý si môžete kúpiť v obchode. Vyrobiť si ho budete musieť sami. Navrhli sme ho tak, aby uniesol i kopcom naplnený ešus a pritom ste nemuseli siahnuť po žiadnom náradí. Vystačíte si len s nožnicami na plech alebo kliešťami na cvakanie drôtov.

DSC_7070

Dokonalá harmónia

Drobnochovatelia presne vedia o čom je reč. Zvárané drôtové pletivo s okom 10×10 milimetrov sa nájde na nejednej voliére či holubníku. Je z tenkého drôtu, potiahnutého vrstvičkou zinku proti hrdzaveniu. Predáva sa v celých roliach, v železiarstve vám však z neho odstrihnú hoci aj meter. Z neho by ste dokázali narobiť stovku  varičov ak by ste chceli.

DSC_7073

Najprv z neho vystrihnete pruh vysoký ako plechovička. Na jednej strane zostrihnete drôty aby nepretŕčali a nepichali, na druhej ich prihnete aby neprekážali. Vytvoria tak akýsi prstenec, ktorý opáše spodný lem plechovičky. Ak takýto pruh skrátite, zastrihnete a koncami drôtov spojíte dohromady, vznikne vám tesná košieľka, presne obopínajúca plechovičku. Je taká tesná, že neraz potrhá papierovú etiketu.

DSC_7076

Aby zázrak fungoval, dodržať musíte jediné – drôty v riadkoch musia byť na vnútornej strane, by vytvorili rebrovanie. To je celé dobrodružstvo v dielni, teraz hor sa do prírody.

DSC_7078

Stabilný držiak

Ak ste pletivo spojili správne, teraz ho po stiahnutí z plechovky budete vedieť nasadiť na hornú stranu. Trošku roztiahnete spoj a klietka sa okamžite zamkne na prvom drôtenom rebre. Sedí to pevne, nepopustí ani o kúsok. Pár krát si to môžete vyskúšať nasadiť a odložiť, už vás nič neprekvapí ani nezaskočí.

DSC_7079

Je takmer neuveriteľné, ako pevne klietka na plechovičke sedí. Pokojne môže súperiť s nejedným varičom vyrobeným v továrni. Aké sú prvé skúsenosti z terénu?

DSC_7082

Ohreje konzervu, navarí čaj i polievku

Gél v plechovičke obsahuje lieh alebo metanol, v závislosti na výrobcovi. Zapálite ho kresadlom, zápalkou, zapaľovačom, čímkoľvek. Plamienok sa rozhorí a môžete variť.

DSC_7083

Zrazu sa zdá, akoby každá nádoba mala teplomer. Najprv sa vonkajší plášť hrnčeka zaleje vyzrážanou vodou z pary. Keď teplota v hrnčeku stúpne na 60 stupňov, jeho povrch začne osychať. Približne po 9 minútach od položenia na varič je už voda úplne horúca – s malými bublinkami ako na pevnom liehu.

DSC_7090

Z plechovičky za ten čas ubudne iba kúsok horľavej pasty, varná nádoba zostáva čistá, nič sa nezašpinilo sadzami. Takýto varič funguje spoľahlivo, avšak iba v bezvetrí. Ak sa chystáte na pohodovú výchadzku v mrazivom dni, určite vám poslúži rovnako ako nám.

DSC_7099

Horľavú pastu v 200-gramovej konzerve kúpite v predajniach s gastropotrebami, nestojí viac ako 80 centov. Predávajú sa aj celé vedierka z ktorých si naberiete do prázdnej plechovičky znova a znova.

DSC_7109

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

  1. Zdravím, ta mřížka mi nepřijde vůbec jako dobrý nápad, ale můžu se mýlit. Dvě věci se mi na ní nezdají, za prvé že vůbec nechrání proti větru (což je venku vždycky celekm problém, nějaké to proudění vždycky je a teplo pak rapidně uniká. Druhá věc – přijde mi to zbytečně vysoké. není lepší, když je vařič co nejblíž nádobě? Tímhle si nejsem vůbec jistý, je to jen dojem, já se vždy snažím mít mezi vrchem plechovky a dnem nádoby minimum prostoru s tím, aby to bez problému hořelo, čili řekněme max. 2 centimetry. Zajímaly by mě vaše zkušenosti.

Pridaj komentár