V sychravom počasí je to takmer ako návyk. Pred odchodom na vychádzku nalejeme do termosky horúcu vodu, vsypeme dnu vrecúškovú polievku a zaštupľujeme. Keď sa naskytne v prírode prvá zastávka na občerstvenie, polievka je dovarená v celej svojej kráse.
Hoci to znie trochu zvláštne, je to návyk ktorý predsa len dáva zmysel. Niet lepšieho zahriatia, ako keď sa po chvíľach námahy máte šancu nasýtiť horúcim jedlom. Takto to ide bez príprav a rozmýšľania – vždy s rovnakou ľahkosťou.
Polievku variť desať minút
Čo majú spoločné sáčkové polievky Carpathia, Carpathia Original a Maggi s láskou k rodine? Na všetkých nájdete rovnaký návod pre prípravu. Treba nechať zovrieť 750ml vody, vsypať dnu obsah vrecúška a povariť v nezakrytom hrnci na malom plameni 7 až 10 minút v závislosti na tom, pre ktorú z nich sa rozhodnete.
V každom z vrecúšok sa skrýva iná výzva. Gulášová polievka musí zhustnúť, v knedličkovej sa musia uvariť krupicové knedličky, vo francúzskej sa musí prinavrátiť k životu sušená zelenina i drobná cestovina. To všetko narozdiel od hrnčekových polievok vyžaduje skutočný var. Inak zostanú husté polievky riedkymi a cestoviny, knedličky, zelenina a mäso budú chrúmať pod zubami – alebo aspoň sa na ne lepiť.
Termoska je ako pomalovarný hrniec
V dobrej termoske však voda narozdiel od hrnčeka nevychladne. Zachová si svoju teplotu po celé hodiny, takže je to akoby ste polievku premiestnili do malého, pomalovarného hrnca. Trvá tri desiatky minút, kým sa všetko dá na správnu mieru a potom sa už len polievka udržiava vo výbornom stave. I po hodinách chutí, akoby ste ju práve navarili.
Je to praktické, pretože nemusíte v lese klásť ohník, nemusíte na posede vyťahovať malý plynový varič, nemusíte riešiť nič. Len otvoriť termosku a pustiť sa do chutného sústa, ku ktorému sa akosi vždy prikmotrí aj krajček čerstvého chlebíka.
Nám sa osvedčili termosky určené pre nápoje. Pri tých lepšie vybavených nájdete dve zátky – jednu klikaciu na čaj a druhú obyčajnú na kávu a polievky. Práve tú používame aj my.
Stratégiu môžete pozmeniť
Nie je tajomstvom, že zahustené polievky treba po zaliatí v termoske dôkladne prehrkať. Zabránite tým, aby zo škrobu vznikli halušky alebo hrudky, ktoré svedčia o neskúsenosti. Ak neviete ako na to, začnite polievkami vývarovými, bez škrobu alebo si vezmite na pomoc dlhú špajdľu alebo čínsku paličku. S ňou dosiahnete až na spodok.
Máme vyskúšané, že aj z pollitrovej termosky chutí polievka určená pre 750 mililitrov vody v sychravej prírode chutne. Nazdávali by sme sa že bude presolená či príliš výrazná. V skutočnosti je však ešte o málo lepšia. Možno je to tou zimou, možno hladom, možno si len telo pýta čosi na doplnenie energie.
Takže ak sa nabudúce budete baliť na krátku vychádzku, skúste tentokrát vziať so sebou termosku v ktorej vás bude čakať výborná polievočka.
Dobrý nápad 🙂