Mohlo by sa zdať, že je to iba praktický obal, v ktorom si na vychádzku zoberiete horúce občerstvenie výbornej, domácej kvality.  Ak sa však s termoskou na jedlo zoznámite bližšie, zistíte že je omnoho praktickejšia, ako by ste si pomysleli.

Keď sme na prvé potulky krajom so sebou vzali termosku Esbit Food Jug, mysleli sme si, že nás nedokáže ničím prekvapiť. Naložíte ju horúcim rizotom, poprechádzate sa poza humná a na skaliskách nad horou sa dosýta najete a zahrejete. Scenár je to krásny a fungujúci. Tým to však zaručene nekončí. Využitie je skutočne všestranné.

DSC_6665

Teplo udrží po celé hodiny

Široké vyhotovenie je praktické, veľký plniaci otvor jej pristane. Je úplne jedno, či do nej naberačkou nalejete zapraženú polievku, alebo ju statočne naložíte hustou kapustnicou. Cestoviny s omáčkou, mäso na šťave, rizoto, ba aj rezeň so zemiakovou kašou do nej naložíte tak, aby aj po otvorení viečka vonku v prírode odhalili svoj domácky pôvab.

Ak ide o kapacitu, pol litra priestoru vystačí na jednu statočnú porciu pre dlhší výlet, alebo na dve menšie, ku ktorým budete zahryzávať chlieb. Aspoň tak sa to javilo v našich podmienkach, hoci z času na čas sme mali pocit, že predsa len 750-mililitrová verzia by u nás našla plné využitie.

DSC_6687

Nosiť so sebou v sychravej jeseni horúce hotové jedlo je prudko návykové. Viete, že keď kdesi zasadnete na teplú, suchú podložku a otvoríte svoj chlebník, bez nejakej prípravy vás čaká štedré, horúce sústo. Horúce jedlo si vychutnáte pri postriežke na posede, v daždi pod urasteným smrekom, i na vetrom bičovanom hrebeni. Bez toho, aby ste sa kdesi zháňali po dreve, alebo sa bavili s varičom.

V tejto ročnej dobe sa nám ani na najdlhších vychádzkach nestalo, že by jedlo vychladlo. Fúkanie každého sústa na lyžičke akosi už k tomuto termoskovému rituálu patrí. Esbit nás presvedčil o tom, že táto termoska skutočne funguje.

DSC_6677

Sadne do ruky, má servírovaciu nádobku

Je hladká a lesklá vo vnútri, avšak matná a drsná na povrchu. V tomto na prvý pohľad bezvýznamnom kontraste sa predsa len skrýva čosi praktické. Termoska sa nešmýka v mokrých rukách ani rukaviciach, jej vnútro sa pohodlne čistí, pretože nemá žiadne nedostupné zákutia.

Pre nás, čo máme laby ako medvede by možno pomohlo, ak by bol jej otvor pri umývaní o centimeter širší, s hubkou však dočiahne na dno každý. Len pri umývaní viečka treba vždy zatlačiť ventilček, aby z neho vytiekla voda skôr, ako termosku naplníte jedlom. Inak by mohla aj so saponátom zatiecť dnu.

DSC_6682

Na čo má vôbec termoska na jedlo ventilček, keď sa termoska na nápoje zaobíde bez neho? Spoznáte to pri prvom pokuse o otvorenie. Snažíte sa otáčať, ale viečko vás nepustí. Drží ho podtlak, ktorý nepopustí, až kým nevypustíte vzduch. Tak ako je pri Esbite štandardom, všetky termosky majú silikónové tesnenia ktoré nestarnú.

P1000286

Veko možno považovať za servírovaciu nádobku. Vmestí sa do neho presne polovica obsahu termosky, takže ak jedia dvaja, nemusia si so sebou brať ešus navyše. Iba lyžice.

Hrnček na varenie

Predstaviť si chutne naloženú termosku kdesi na kopci dokáže azda každý. Čo ak by sme sa však rozhodli, že spravíme z tejto termosky praktický ešus pre jednu osobu? Ak hneď pri prvom pomyslení protestujete, pretože v termoske sa nedá variť na variči ani na ohni, tak trošku pribrzdite.

DSC_6159

Hrnčekové polievky, instantné cestoviny a polievky, ba i dehydrované jedlá zasýtia v každej situácii. Zalejete ich horúcou vodou zo zálesáckej kanvičky alebo samovaru, a po niekoľkých minútach sa môžete pustiť do jedenia. V chladnej jeseni a zime to však nie je také jednoduché. Kým sa sušené jedlo napije vodou a šťava zhustne, máte akurát tak spomienku na horúce sústo.

P1000201

V termoske to na našich vychádzkach fungovalo dokonale. Zalejete, zakrútite viečko, pokocháte sa výhľadom do doliny a keď nazriete dnu, opäť máte horúci obed, ktorý si musíte fúkať. S úspechom sme pripravovali aj vrecúškové polievky, ktoré v obyčajnom ešuse žiadajú dováranie. Tejto téme sa ešte budeme venovať samostatne. Určite ste si všimli, že raz sú instantné jedlá chutnejšie, inokedy menej podarené. Všetko je o teplote a čase odstátia. V tomto je termoska jasným favoritom.

P1000289

A ak príde na vrchnák, ten je už akýmsi sekundantom pre nápoje. Hlavné jedlo v termoske, čaj či káva vo vrchnáku. Je to partia, na ktorú si prirýchlo zvyknete. Navyše, plechový vrchnák má plastovú výstelku, takže si nepopálite ústa.

DSC_6212

Drobnosť, ktorú okom neuvidíte

O tom, že termosky sa pred plnením doma vyplachujú horúcou vodou vie snáď každý. Ak zohrejete vnútorný plechový plášť, jedlo nestratí nič na svojej horúčosti. Málokto však tuší, že v termoske nemusí byť iba obyčajný, nerezový plech.

DSC_6160

Esbit ho potiahol tenkou vrstvičkou striebra, ktorá ešte viac pomáha tomu, aby sa teplo v neobsadenej časti termosky odrážalo späť. Omnoho praktickejšie však je, že striebro bráni tomu, aby dnu prekypoval neviditeľný, mikroskopický život. Na čo je to dobré?

DSC_6652

Ak sa vrátite z vychádzky a zabudnete termosku umyť okamžite, na druhý deň ju ešte nenájdete ani plesnivú, ani zapáchajúcu. Striebro brzdí neplechu a my máme pocit, že sa mu akosi darí aj neutralizovať zvyškový pach predchádzajúcich jedál, ba ani plech samotný sme nikdy nezacítili.  Zatiaľ sme nemuseli ani raz zasiahnuť sódovým výplachom, pravdou však je, že termosku nechávame po umytí vždy vetrať.

Vždy v pohotovosti

Z termosky sa tak po tucte vychádzok stala výbava, ktorá stojí pri každom rozhodnutí, čo sa do vaku zabalí na cestu, a čo nie. Ak sa začne hovoriť o balení zvyškov včerajšieho obeda, alebo o instantných jedlách, termoska putuje okamžite do batoha. A zdá sa, že s ochladzujúcimi sa dňami bude tento trend ešte viac narastať.

P1000204

Termoska na jedlo Esbit FJ500ML sa v našich rukách javí byť výborne spracovaným a praktickým kusom výbavy, ktorý stojí za 23 eur, ktoré za neho pýtajú predajcovia. Výborne udrží teplo, dobre sa umýva a je praktický po všetkých stránkach. Ak všetky plastové časti v priebehu rokov ukážu, že nestarnú a zachovajú si svoju kondičku, budeme môcť s istotou povedať, že sme sa nezmýlili.

Za zváženie stoja všetky tri kapacitné verzie 500ml, 750ml a 1000 ml, s ktorými by sme radi v budúcnosti zozbierali viac skúseností.

DSC_6650

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

3 KOMENTÁROV

  1. mozno ma vypnete za robenie reklamy, ale mne sa najviac osvedcila na jedlo termoska stanley classic taky set s lyzicou. Je asi o 10 ecok drahsia ako tato, ale je top. Navyse ma v stupli dalsi „tajny“ priestor – ja v nom nosim servitku, v lete aj cukriky 🙂

  2. prosim vedeli by ste mi poradit ci sa da kupit nahradne tesnenie niekde? pri aktivnom pouzivani som ho niekde stratila a bez neho je termoska nanic. dakujem

    • To bude najlepšie vedieť dovozca – Outdoor Nemecká, s.r.o., Hronská 2, 976 97 Nemecká, tel. +421 915 832 324

Pridaj komentár