Zlomíte zopár suchých smrekových konárikov, vtisnete ich do misky a priložíte k nim horiacu zápalku. Vo chvíli, keď vytiahnete z fľaše gumovú zátku a položíte ju na oheň, môžete sa tešiť na horúci čaj, kávu, polievku či cestoviny. Varenie vody nebolo v lese nikdy jednoduchšie.

Prednosťou komínových kanvičiek je, že svojim ťahom znásobia intenzitu plameňa a poradia si aj s vlhkým drevom. Bez toho, aby ste v batohu nosili akékoľvek palivo, prevaríte v nich toľko vody, koľko sa vám len zažiada. Stačí niekoľko hrstí drievok, ihličia, lístia či šišiek a víťazíte nad hladom, smädom i sychravým počasím.

P1000271

V čom je kanvička Ghillie mKettle (či Ghillie mini Kettle) iná ako ostatné? Hoci sa do nej vmestí štandardný polliter vody, je omnoho menšia ako ostatné. Má priemer 10 a výšku 17 centimetrov. Vmestí sa do batoha bez toho aby prekážala a ak príde na jej služby, môžete si v nej prvú pollitrovú dávku vody aj odniesť. Nás sprevádza na každej potulke krajom.

Kanvička zbalená na cesty!

Vo chvíli, keď do batohu pri balení vkladáte textilné vrecúško s dvomi plastovými okami viete, že máte so sebou všetko čo potrebujete. Výrobca vám nadelil ohnisko v podobe misky, kanvičku s neoprénovou košieľkou a silikónovú zátku. Vy si k výbave pribalíte do voľného priestoru čo potrebujete.

DSC_5370

Či to budú zápalky, zapaľovač, kúsky živičného dreva a niekoľko vrecúšok čaju je iba na vás. Nájdu sa však aj takí, čo sa rozhodli ísť  cestou pevného liehu alebo liehového variča a fľaštičky s kvapalným palivom. Toto všetko sa zmestí dnu bez toho, aby ste svoju výbavu nafúkli. Ako ohnisko, tak komín kanvičky sú prázdne, aby ste ich využili. Samozrejme, ak vás nebudú znepokojovať sadze a decht, ktorými sú pokryté.

P1000363

Vrecúško je spracované tak, aby ste ho mohli pripnúť k vonkajšej časti batoha, my ho predsa len nosíme dnu. Ak je v kanvičke voda, zmení sa na necelé kilo hompáľajúcej hmoty. Samotná kanvička s obalom váži 370 gramov, čo je váha ktorá môže smelo konkurovať plynovému variču, varnej nádobe a kartuši.

P1000385

Podvedome zvoláte „Kanvička var!“

Ešte len kráčate cestičkou a už mapujete tesne pred prvou zastávkou okolitý porast. Zahľadíte sa na hustú smrekovú mladinu a intuitívne so sebou beriete pár spodných, uschnutých letorastov.  Nech je to akokoľvek, v našich lesoch je to predsa len najsuchšie a najspoľahlivejšie palivo.

P1000471

Usadíte sa na okraji lúčky, položíte batoh na trávu a vytiahnete vrecúško s kanvičkou. Plechový popolník položíte na zem, pristúpite ho aby sadol do terénu a už chystáte malú vatričku. Nie, tu sa netreba hrať na záchrancov sveta s kresadlom a práchnom, hovoríme o komforte a užívaní si prírody. Škrtnete zápalkou a v ohnisku sa objaví malý plamienok.

Robíte tak na drevenom stolci lesného posedenia, urobíte tak na posede, zasadnete na krásnej skalnej vyhliadke, ba i na brehu rieky. Ten pohľad na malý červenkastý plamienok akoby kričal „Kanvička var!“ Práve to je ten pocit istoty, na ktorý sa spoliehate znova a znova.

P1000480

Voda vrie v priebehu minút

Od tejto chvíle to už ide raketovým tempom. Kým si všetci stihnú vytiahnuť pítka, čaj a kávu, v kanvičke buble horúca voda. Plameň, ktorý sa ťahom komína ženie nahor akoby silnel pri každom drobnom súste.

Páči sa nám veľký priemer komína cez ktorý možno vhadzovať nalámané paličky a šišky zhora, ale aj bočný veľký otvor, cez ktorý prikladáme teraz v jeseni lístie. Komín ho dnu nepustí – horúci vzduch strháva lístie a odhadzuje ho von.

P1000476

Možno ste si to nikdy nevyskúšali, ale suché lístie v sebe ukrýva viac tepla akoby ste čakali. Len prikladáte jednu zrolovanú várku za druhou a voda divo buble.

Výhodou kanvičky na prírodné palivo je, že nemusíte šetriť plynom, či striehnuť na tabletu pevného liehu, či privedie vodu k varu alebo nie. Vietor tu silu plameňa znásobuje a vy môžete vodu prevárať smelo celé minúty, ak ste ju nabrali z kaluže, pretože nikde nič v okolí súce nebolo.

P1000284

Jedno kolo, dve i štyri

Uvažovať o tom, či je pollitrový objem dosť alebo málo sa ukázalo byť zbytočné. Keď plamienok horí, v priebehu minút otočíte novú a novú dávku vody, bez toho aby vás to akokoľvek obťažovalo.

Z pollitra zalejete dva či tri čaje a kávy, podľa toho ako ich máte radi. Voda vám vystačí na dve porcie instantného jedla. Takže zalejete kávu, nalejete novú dávku vody a varíte ju na rezance. Je to prudký návyk, ktorý vás naučí myslieť o vode v pollitrových násobkoch.

P1000391

Hoci je kanvička z hrubšieho plechu ako jej česká tábornícka sestra firmy ALB, ani tu sa neodporúča ukladať prázdnu kanvičku na vysoký plameň. Hliník by sa mohol prehriať a spolu s ním asi aj neoprén do ktorého je oblečený.

My ale používame predsa len pri takýchto dlhších posedeniach brzdu, aby sme nemuseli po čase rozpaľovať ohník nanovo. Prikladáme do neho mokré, surové drevo, ktoré len pokojne tlie svojim pomalým tempom. Keď sa kanvička opäť objaví na scéne, ťah komína to rozťahá do prudkého horenia.

P1000516

Neoprén vodou nenasiakne

Páči sa nám neoprénová košieľka. Nezmočí sa vodou pri naberaní, nepremáča sa, keď bublajúca voda začne cez otvor kypieť von a stekať do ohniska. Tá malá troška vlhka vysychá na teplom plášti kanvičky v priebehu minút. Nič nemusíte strážiť aby neplesnelo, na nič nemusíte brať ohľad.

Plášť kanvičky naplnený vodou bráni tomu, aby sa neoprén v horúčosti plameňa rozpustil. Určite sa časom trochu unaví, zatiaľ však nevidíme nič. Len uško z popruhu sa javí byť na kanvici tak trochu zbytočné. Košieľka nemá toľko síl, aby naplnenú kanvičku pevne zovrela, za uško by ste ju stiahli dole.

P1000280

I tak nakoniec musíte kanvičku uchopiť po jej obvode a uško zostáva bez využitia. Otvor pre nalievanie a vylievanie vody je na vrchnej strane, po dvoch pokusoch sa ho naučíte používať tak, aby ste nič nerozliali. My sme jeho ostré hrany trošku zabrúsili, aby sa do silikónovej zátky nezarezávali.

Barlička ku komfortu

Každý z nás vie, že v chladnejšej ročnej sezóne sa všetko točí okolo horúcej vody – čaj, káva, instantné cestoviny, polievky, dehydrovaná expedičná strava, či dokonca aj menšie konzervy ktoré treba ohriať potrebujú horúcu vodu. Možno ju v revíri ohriať akýmkoľvek spôsobom a vyberáme si k tomu rôzne cestičky.

DSC_5373

Kanvička sa nemá ako pokaziť, nikdy sa jej neminie palivo a po varení za ňou nezostane žiadna vážnejšia známka, ktorá by upozornila na to, že sme kládli oheň. Na drevenom kláte zanechá okrúhlu pečiatku, v tráve sa po dvoch šuchnutiach nohou stratí akákoľvek stopa, na lesnom koberci už ani nehovoriac. Len v zime, keď je všade okolo sneh a pod ním namrznutá vrstva s ochotou k topeniu ju treba podložiť doštičkou z vaku – rovnako ako sa to robí pri iných varičoch. Sneh do nej narozdiel od ešusu nenatlačíte, to je však asi jediné obmedzenie.

P1000339

Ide o návykové varenie, pri ktorom si poviete, že ste mali o kanvičke predsa len vedieť skôr, ako ste si zadovážili inú výbavu.

Je pevná a spoľahlivá

Kanvička Ghillie mKettle v našich službách ukazuje, že je výborným kusom výbavy do terénu, na ktorú sa dá privyknúť omnoho rýchlejšie, ako ste ochotní pripustiť. Páči sa nám jej pevné vyhotovenie z hrubého plechu, osvedčila sa nám jej spoľahlivosť pri použití s vlhkým palivom. Taktiež je praktická pri rozbaľovaní a balení, chladne po použití na tráve rýchlo, voda vrie super rýchlym tempom.

P1000369

Možno výrobcovi nevyšlo ucho neoprénovej košieľky, ktoré sa u nás nedočkalo využitia, taktiež podstavec treba riadne zrovnať do terénu, aby získal stabilitu. Predsa len, jeho spodná plocha je menšia ako plocha kanvičky samotnej.

Osvedčila sa nám i pre nosenie vody, zátka nevypadne hoci by ste ju bez skúseností z toho upodozrievali.

P1000381

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

2 KOMENTÁROV

  1. namotali ste ma. Pokukal som ešte pár videí, aby som videl rýchlosť zovretia. Neviem, či konkrétnu túto alebo tú alb, ale určite si konvičku kúpim. Už ma omrzela termoska s čajom a studeny rezen v chlebe na túre 🙂

    • Budeme mať čoskoro článok o ďalšej konvičke, tentokrát litrovej aj s ešusmi na varenie v rovnakom ohnisku, ktoré slúži pre varenie vody.

Pridaj komentár