Je to ohnisko, na ktorom sa nemá čo pokaziť. Viete na ňom variť, opekať či ohriať si skrehnuté ruky kdekoľvek uprostred prírody. Hoci sa na prvý pohľad ponáša na plechovičku od farby, predsa len v sebe ukrýva prekvapenia.

Prednosťou drievkačov je, že sa pre ne nájde dostatok paliva kdekoľvek. Ak dokážete dať dohromady niekoľko hrstí paličiek, ihličia, šišiek, lístia, kôry či suchých bylí bodliakov, máte o horúci čaj a teplé jedlo postarané. Bez ohľadu na to, či fúka vietor, alebo je po daždi.

Máme za sebou prvý mesiac zbierania skúseností s titánovým drevoplynovým varičom Alb č. 669, čo je  krôčik k tomu, aby sme sa s vami mohli podeliť o prvé dojmy z používania.

P1070201

Plech ktorý nehrdzavie a neprehára

Hoci má výrobca v ponuke aj nerezovú verziu tohto variča, titánové vyhotovenie mu svedčí nadovšetko. Jeho nízka hmotnosť kompenzuje objem, ktorý musíte nosiť so sebou. Na chalupe či kempovaní na tom nezaváži, ak sa však vydáte na cesty, nezostáva nič len počítať s tým, že varič nevtesnáte do menšieho priestoru ako mu prináleží.

Patrí k nemu textilné vrecúško, vďaka ktorému sa na mieste udrží všetko, čo pre úsporu do vnútorného ohniska uložíte. Môže to byť štartovacie palivo so zápalkami, alebo liehový varič či zásoba hexamínu na varenie tam, kde ste si so svojimi schopnosťami pri spaľovaní mokrého dreva nie veľmi istí.

DSC_3587

Varič v nepriazni počasia nehrdzavie, po vyháraní paliva nie je ohnisko znečistené od mastných sadzí, a ani pech samotný neprehára. Jediné čo sa používaním mení je vzhľad variča. Fádny šedý elox akoby sa menil cez pestré farby dúhy k odtieňom modrej a fialovej. Varič nenesie známky únavy, ani opotrebovania.

Rýchly a jednoduchý podpal

Ak používate zápalky namiesto kresadla, ani pri plnom naložení variča nebudete mať problém s jeho zapálením. Vo vetre padne vhod spodný prístup k naloženému sústu. V rošte sú veľké otvory pre nasávanie vzduchu, cez ktoré dokážete na prvýkrát zapáliť všetko čo ste si nachystali.

DSC_3627

V tejto chvíli je varič chladný a cez dvojitú stenu vás nepopáli ani pri začiatočníckej nešikovnosti. Techniku práce s ohňom však treba získať do krvi. Nie preto, že by sa líšila od ostatných ohnísk, ale pri tomto nemáte mnoho priestoru pre prípadné rozfúkavanie. Steny sú uzavreté, palivový kôš je hlboký.

Nám sa varič osvedčil nielen pri suchom palive, ale aj pri vlhkej, zmoknutej a surovej drevnej hmote. V silnom ťahu ohniska sa takéto palivo rýchlo zbaví pary a vstupuje do horenia pomerne rýchlo. Výkon je teda stabilný, bez toho aby pri každom priložený rázne kolísal. Jasným favoritom sú borovicové šišky, obrovskú dávku tepla poskytnú nárazovo tenké smrekové konáriky.

DSC_3118

Dvojité steny nie sú len na parádu

Varič je omnoho premyslenejší ako by sa mohlo pri pohľade na plechovičku s otvormi na prvý pohľad zdať. Vyššiu účinnosť a intenzitu plameňa dosahuje tým, že nasávaný vzduch sa predhrieva mimo ohniska v komore dvojitého plášťa.

Vzduch prichádza spodnými otvormi nielen do ohniska samotného, ale aj do rukáva z ktorého cez otvory na vrchu ohniska vstupuje do plameňa. Tým pomáha spaľovať tú časť drevoplynu, ktorá by bez úžitku unikla preč.

DSC_3583

V bezvetrí sa prednosti takéhoto spaľovania prejavia najviac. Je to akoby ste oheň táboráka skombinovali s plameňom plynového variča. Po obvode sa na nádobu lepia plamienky spaľovaného drevoplynu, v strede je plameň hlavného ohniska. Varenie je vďaka tomu rýchle, pretože teplo sa rovnomerne rozloží po celej ploche nádoby.

Nie je tu regulácia a ak príde na vietor, ten si robí s plameňom čo chce. Neznamená to však, že by oheň strácal na intenzite. Len zosilnené plamene raz blčia na jednu stranu a o chvíľu na druhú.

DSC_3676

Prikladanie cez veľký otvor ohniska je pohodlné a nemení sa to ani vtedy, ak nasadíte na ohnisko varný rošt.

Podstavec na varné nádoby

Viečko, ktoré si v prepravnej polohe ani len nevšimnete v sebe skrýva vysoký rošt so štvoricou nožičiek, ktorý slúži ako postavec pre varné nádoby. Je stabilný, zacvakáva sa cez drobné prehnutia do variča a niet rizika, že by sa prevrátil. Aj celá nádoba variča je na zemi stabilná a unesie plne naložený ešus bez toho, aby  ste mali pocit, že ste na hrane bezpečnosti. Varič má veľkú základňu, veľké varenie mu svedčí.

DSC_3651

Len podperkám by pri pohárkoch, pítkach a menších nádobách pristalo, aby svojou šírkou zachádzali viac do stredu ohniska. Vytvorili by tak oporu, ktorá funguje aj s drobnejším riadom.

Boli sme prekvapení, aká pevnosť sa skrýva v jemnej konštrukcii roštu. Nádoby po ňom nekĺžu a ak príde na opekanie, určite napadne každému položiť na podstavec nad pahrebu chlieb, aby získal chutnú opečenú kôrku ako z hriankovača.

DSC_3638

Ak si naň privyknete, tak nesklame

Hoci je varič bezpečným ohniskom pre každé prostredie, predsa len treba mať na pamäti, že funguje trochu inak ako drievkače s dúchadlom, ktoré majú spodok ohniska uzavretý. Vo víre drevoplynu, nie je výnimočné ak sa podklad pridá tiež do horenia. Na lúke za vami ostane malé vyhoreté koliesko zeme, na lístí či ihličí v lese budete musieť po sebe malý krúžok pevne zadupať.

DSC_3669

Ak však varič položíte na peň spíleného stromu, budete sa čudovať keď zistíte, že peň sa stáva zároveň aj palivom. Budete vidieť, ako intenzívny plameň vychádza z drevenej masy v uzavretej klietke pod varičom. Nie je to nič čo by napáchalo škody, ak však na chalupe chcete položiť varič do pohodlnej výšky pre varenie, dajte pod neho čosi iné ako kus masívneho dreva.

DSC_3621

Tento varič nám na cestách i na chate ukázal svoje prednosti a my budeme naďalej zbierať nové skúsenosti, aby sme sa k nemu vrátili po čase v retrospektívnom pohľade. Ide o 40-eurové (v čase písania textu) ohnisko, pri ktorom zámer výrobcu skutočne funguje tak, ako sľubuje. Ak by sme chceli čosi vylepšiť, možno by to bola len skladnosť.  Ak by sa dalo telo rozobrať na dva prstence, ktoré sa zasunú do seba, získal by príjemnú mobilitu.

DSC_3663

 

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

9 KOMENTÁROV

  1. milan smekám, špičkové ako vždy! len jednu vec som nepochopil, zvlášť v tvojom prípade. ako je možné, že si nevaril čaj za darov prírody? =;o)
    drž sa kamarát, hodne zdaru a podobných krásnych motivačných počinov.

    • Na fotkách sú iba niektoré momenty, za mesiac sa toho s týmto varičom udialo omnoho viac. Sú to fragmenty a niet pochýb o tom, že aj takéto veci sa diali. Spomeniem kompót z poľných jabĺčok a jarabiny, praženicu s bedľami aj medovkový čaj. Ale to by človek musel viac fotiť ako si užívať momenty života.

  2. poznam ho iba nalesteny z fotiek na googli a shopov. Ak takto zmenil farbu po mesiaci pouzivania ako pisete, tak to je sila.
    kajo

    • Všetky kovy v plameni menia svoj lesk alebo zafarbenie. Nás príjemne prekvapilo, aký je ten titánový plech pevný a húževnatý. Akoby bol priam na takéto použitie stvorený.

      Neprepaľuje sa ako oceľ, nemäkne ako hliník.

Pridaj komentár